Posavski Gonic

Dit prachtige ras heeft een klein aantal volwassen vertegenwoordigers in Nederland.
We showen en jagen met deze geweldige honden.

Op dit moment zijn er totaal vier nesten in Nederland geboren.

De eerste Posavski Gonic ofwel Posavac Hound pups die in Nederland zijn geboren zagen op 22 maart 2020 het levenslicht.
En het vierde nest is van juni 2022. Bekijk alle foto's via het fotoalbum op onze facebookpagina.

De Posavski Gonic is een van oorsprong uit de omgeving van de Savarivier in Kroatië gefokt hondenras. Het ras is geschikt voor de jacht en als begeleidingshond.

 Uiterlijk:  De Posavski Gonic is een middelgrote hond. De vacht bestaat uit dik stekelhaar van 2 tot 4 centimeter lang. De kleur varieert van rood, gelig tot vosrood, met of zonder witte vlekken op de borst, buik en poten. Een volwassen dier wordt ongeveer 46 - 56 centimeter hoog en het gewicht ligt rond de 18 kilogram.

Posavatz Hound ofwel de Posavski Gonic

Een Posavatz is een middelgrote hond, de door de rasstandaard voorgeschreven maten zijn voor reuen: 50–56 cm en voor teven: 47–53 cm.

Een afwijking van +/- 2 cm is toegestaan voor reuen als teven van excellent type.

Verder zijn ze tarwe kleurig / roodbruin van kleur met witte vlekken op kop, hals, borst, voeten en puntje van de staart.

Geschiedenis van het ras

POSAVATZ HOUND • POSAVSKI GONIČ

Posavatz, een brak uit de Sava Vallei is een oud hondenras, dat afstamt van een type van de "Illyric Hound rood van kleur met markeringen".

In de begraafplaatskapel naast het dorp Beram (Istrië) op een fresco uit 1474 staat: “De boog van de drie koningen ”, staat een hond met donkere tarwekleur en hangende oren. Dit was de eerste afbeelding van de Posavatz Hound.

De volgende afbeelding is het altaar fresco "Het moederschap van de Heilige Maagd Maria" uit de 16e eeuw in de Moeder van de Engelen Kerk in Veli Losinj, waar de voorouder van de huidige Posavatz Hound is afgebeeld.

Er is ook een beschrijving van deze hond in een manuscript uit het jaar 1719 van de Djakovo-bisschop Petar Bakic, waar in staat, dat het fokken met deze honden al bekend was in de 14e eeuw.

Franjo Bertic beschrijft de Posavatz Hound in het jaar 1854. De FCI publiceerde de eerste rasstandaard voor de Posavatz Hound op 8 april 1955. 

Vandaag de dag wordt het ras steeds populairder en “trekt” verder Europa in. Dit komt vooral door het geweldige karakter van de Posavatz. Ze zijn bij uitstek geschikt als familiehond door hun zachte en lieve karakter. Zo gefocust als ze kunnen zijn als ze mee op jacht zijn, zo vrolijk en speels zijn ze thuis.

Ze zien hun gezin als vertrouwd en vreemden worden meestal eerst even bekeken voor ze bij je op schoot klimmen. Het is een echte brak, ze kennen geen agressie en zijn in huis ontspannen honden en buiten goed actief met groot uithoudingsvermogen.

Door hun kortharige vacht zijn ze makkelijk in onderhoud. Geen plukken of trimmen, enkel wekelijks lekker borstelen.

Neem een kijkje op onze website www.viersenhoeve.nl of op onze facebookpagina www.facebook.com/karin.vanviersen